Wout Waanders schrijft gedichten en verhalen. Zijn debuutbundel Parkplan (De Harmonie, 2020) won de C. Buddingh-prijs , en werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs . Hij staat regelmatig op het podium, solo, en als onderdeel van BOYBAND, een literaire boyband.
Wout heeft opgetreden op festivals als de Zwarte Cross, Gedichtenbal, Wintertuinfestival en Lowlands. Gedichten van hem verschenen onder meer in Hollands Maandblad , de Revisor , Kluger Hans , Das Magazin , Liter , Het Liegend Konijn , NRC , Trouw en diverse bloemlezingen. In 2014 won hij Write Now! ’s-Hertogenbosch en in 2012 de Poëzieprijs van de Stad Oostende. Van 2019 tot 2021 was hij stadsdichter van Nijmegen . Wout was tot 2022 wekelijks op radiostation 3FM te horen als huisdichter .
Wout was hoofdredacteur van literair tijdschrift Op Ruwe Planken en campusdichter van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar studeerde hij af bij Bedrijfscommunicatie en Nederlandse Letterkunde. In 2015 werd hij gekozen om deel te nemen aan het Slow Writing Lab , het talentontwikkelprogramma van het Nederlands Letterenfonds. Wout maakte onderdeel uit van de talentontwikkelpool van Wintertuin en gaf aldaar het chapbook Olifantopia uit.
Live-dichten
Wout schrijft live-gedichten. Dat zijn gedichten die live geschreven worden op een symposium, congres, viering of ander soort evenement, om het geheel tot een mooi en rond einde te brengen. Wout loopt het hele evenement mee, maakt aantekeningen en draagt aan het einde van het evenement op zijn eigen manier een tekst voor die niet alleen de rode draad van de dag blootlegt, maar ook de bezoekers iets meegeeft om naderhand over na te praten.
Opdrachtgevers van Wout zijn onder meer NPO Radio 1, Dirkzwager Advocaten en Notarissen, IVN, Heliview Conferences & training, Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen, Gemeente Heerlen, Theatergroep Aluin, filmfestival Go Short, dansfestival Moving Futures, Festival InScience, Stichting Ieder1Gelijk, cultureel podium LUX, het Shelter City Netwerk en de Radboud Universiteit.
Boyband
Samen met de schrijvers Laurens van de Linde , Jelko Arts , Martin Rombouts en Koen Frijns vormt Wout sinds 2018 een literaire boyband. BOYBAND is het eerste schrijverscollectief met dansmoves, en maakt literatuur om doorheen te gillen. De literaire boyband trad onder meer op in de Kleine Komedie, Lowlands en het Wintertuinfestival. Volg de Boyband op Instagram, Facebook, of Youtube .
Schrijfcoaching
Schrijf je zelf? Wout is werkzaam als schrijfcoach en -coördinator voor het schrijfcentrum van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en voor de talentenpool van De Nieuwe Oost | Wintertuin. Ook los van deze organisaties is hij in te huren als schrijfcoach. Interesse? Neem contact op via het mailadres bovenaan deze pagina.
Wout is geen redacteur, hij vertelt niet wat er volgens hem anders moet in je tekst. Liever praat hij met je over wat je wil vertellen, en onderzoekt hij samen met jou de beste vorm. Dit principe heet non-directieve schrijfcoaching. Eerder schreef hij erover op kunstplatform Hard Hoofd en publiceerde hij er een wetenschappelijk artikel over in Tijdschrift voor Taalbeheersing .
EERDER
Teksten van Wout verschenen in de periodieken Hollands Maandblad, Das Magazin, de Revisor, De Titaan, De Ruwe Gelderlander, Dighter, Extaze, De Optimist, Kluger Hans, NRC-Next, Het Liegend Konijn, Op Ruwe Planken, Deus Ex Machina, Dichteren Leesten, Wobby, De Internet Gids, Kutgitaar, Meander, MEST, Het Vrije Vissersblad (ja, echt), Passionate Platform, Trouw Online, NUAGE, TKMST, VOX en ANS.
Wout had ooit een stiftgedichtrubriek voor digitaal cultureel magazine de Optimist , en eerder zo’n rubriek voor Voxweb . Met Jelko Arts verzorgde hij in 2016 een vijfdelige getekende reeks over fictie en non-fictie . Verder onderhoudt hij een online serie stiftgedichten en rechtse poëzie . Voor het magazine Hallo Nijmegen schrijft Wout sinds 2019 elke editie een gedicht, als onderdeel van zijn stadsdichterschap.
Vanaf begin 2016 vormt Wout samen met Laurens van de Linde het muzikale theaterduo Jonge Blonde Goden . Ze maken voorstellingen die literatuur met muziek verbinden. Met hun eerste voorstelling, een muzikaal reisverhaal genaamd '2 op reis', stonden ze op Stukafest en toerden ze door Nederland als onderdeel van talentenontwikkelingsprogramma Het Wilde Oosten.
Ooit schreef Wout een andere biografie voor deze site. Bij zijn afstuderen werkte zijn scriptiebegeleider Esther op de Beek deze biografie om tot een stiftgedicht: